Vilniaus g. 11, LT-60180 Raseiniai
Elektroninis paštas Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Tel. (8 428) 52 167

1Gegužės 26–27 d. Ventės rago ornitologinėje stotyje vyko tarptautinio projekto „Paskui paukščius“ III etapas – Lietuvos jaunųjų ornitologų mokslinė konferencija. Į renginį susirinko mokiniai iš Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Raseinių, Ignalinos, Anykščių, Mažeikių miestų ir rajonų. Konferencijoje dalyvavo, savo atliktus stebėjimus bei tyrimus pristatė ir septyni Raseinių Viktoro Petkaus pagrindinės mokyklos jaunieji ornitologai: Neilas Rukas, Giedrius Mikelaitis (6 kl.) ir Miglė Švagždytė, Guoda Vaidotaitė, Deividas Mišeikis, Evelina Laurinaitytė, Agnė Armonaitė (7 kl.).

 

Vertinimo komisijoje dalyvavę ornitologai specialistai ne tik išklausė, vertino pranešimus, bet davė daug vertingų patarimų jauniesiems tyrinėtojams. Geriausių darbų autoriai buvo apdovanoti padėkomis ir dovanėlėmis. Po konferencijos dalyviai leidosi į žygį „Kuršių marių vandens paukščiai“. Juos lydėjo ir supažindino su vandens paukščiais bei kitomis paukščių rūšimis Ventės rago ornitologinės stoties darbuotojas Vytautas Eigirdas ir LMNŠC Gamtinio ir ekologinio ugdymo skyriaus darbuotojas Gediminas Petkus. Žygio metu jaunieji ornitologai stebėjo daugiau nei 40 paukščių rūšių. Mokiniai turėjo progą pamatyti į Lietuvos raudonąją knygą įrašytas pilkąsias antis (Anas strepera) ir raudonkojus tulikus (Tringa totanus). Po žygio jaunieji gamtininkai žiūrėjo Paolo Volponi filmą apie gamtą „Biebrza“ („Biebžos giria“), o sutemus ėjo ieškoti šikšnosparnių. Specialiu detektoriumi „Echo meter touch“ buvo užregistruotos net 7 šikšnosparnių rūšys! Ankstyvą šeštadienio rytą jaunieji ornitologai kartu su profesionalais tikrino zigzagines ir voratinklines paukščių gaudykles. Ryto oras skambėjo nuo lakštingalų, devynbalsių, zylių, strazdų giesmių ir kitų paukščių giesmių. Tačiau tinkluose buvo tik keletas paukščių rūšių: raudongalvė sniegena, varnėnas, tošinukė, ežerinė nendrinukė ir kikilis. Paukščių žiedavimo specialistas V. Eigirdas supažindino mokinius su paukščių žiedavimo metodais. Po žiedavimo visi lankėsi paukščių stebėjimo bokštelyje prie Kuršių marių ir stebėjo gausius žuvį gaudančius kormoranų, kirų būrius, keletą porų pilkųjų ir didžiųjų ančių, gulbes nebyles. Ventės Rage dauguma moksleivių lankėsi pirmą kartą. Nepaprastai graži gamta ir ornitologų profesionalų pamokos mums paliko tikrai neišdildomą įspūdį.

,,Jaunųjų ornitologų“ būrelio vadovė Rasa Vaišvilienė

 

 

 

 

Paieška

fondu programa

pirmokupriemimasirkt

Informacija apie COVID-19

Rekomendacijos, patarimai, prevencijos priemonių taikymas dėl naujojo koronaviruso (COVID -19).

Sekite naujienas Sveikatos  apsaugos ministerijos svetainėje:

coronaiconKorona stop

Bendros rekomendacijos

Ikimokyklinis ugdymas

Pradinis ugdymas

Pagrindinis ir vidurinis ugdymas

Neformalusis vaikų švietimas

docInformacija Tėveliams

 

Orai Raseiniuose

Raseiniai

°C
Atmosferos slėgis hPa
Vėjo stiprumas: m/s
Vėjo kryptis:

Atostogų garso takelis