Vilniaus g. 11, LT-60180 Raseiniai
Elektroninis paštas Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Tel. (8 428) 52 167

DĖMESIO!

1.      Spalio 21 d. mokykloje organizuojama akcija „Šypsenos galia“ – visą dieną mokyklos bendruomenės nariams dovanosime šypsenas!

                                Juokas slopina įtampą, nes jis yra poilsis. (Aristotelis)

          Šypsena.... Ji nieko nekainuoja, bet daug ką sukuria, praturtina tuos, kurie ją gauna, neskurdindama tų, kurie ją duoda. Blyksteli akimirką, o atmintyje kartais išlieka visam gyvenimui. Niekas nėra toks turtingas, kad galėtų be jos apsieiti. Ji sukuria laimę namuose, geranorišką aplinką darbe, yra slaptažodis draugams... (Deilas Karnegis)

Suaugęs žmogus per dieną nusišypso vidutiniškai 15 kartų, o vaikai – net 400 kartų. Vadinasi, augdami prarandame šį nuostabų gebėjimą. Seniai žinoma apie stebuklingą juoko galią: tas, kuris dažniau juokiasi, ilgiau gyvena. Amerikiečių mokslininkai išsiaiškino, kad juokas sumažina streso hormono kortizolio kiekį ir padidina kovojančių su infekcijomis limfocitų kiekį kraujyje. Psichologai jiems antrina, kad minutė nuoširdaus juoko lygi 40 minučių gilios relaksacijos. Dėl to patekus į keblią situaciją verčiau ne pulti į neviltį, o pasijuokti. Ir dažnai juokas būna vienintelė racionali išeitis, nes taip lengviau susitaikome su tuo, kas nepakeičiama.

Šypsenai skirtą akcijos dieną siūlome:

·         pradėti nuo palinkėjimų vieni kitiems linksmos dienos, įteikti iš anksto pasiruoštus suvenyrus – šypsenėles;

·         paruošti linksmų sveikinimų mokyklos darbuotojams, tėvams, seneliams, kaimynams - vyresnio amžiaus žmonėms;

·         po kiekvienos pamokos savo nuotaiką įvertinti klasės lentoje priklijuojant nuotaiką atitinkantį veiduką. Jų turėti kiekvienoje klasėje arba juos galima nupiešti kreida;

·         (Mokytojai taip pat įsivertina savo nuotaiką po kiekvienos pamokos J )

·         Fiksuoti veiklas ir nuotraukas siųsti tos pačios dienos vakare žemiau nurodytais adresais (kitą dieną apie jūsų vykdytą veiklą bus informacija mokyklos TV).

2. Spalio 19-23 d. kiekvienos klasės vadovas pasirenka ir vykdo vieną ar keletą iš rekomenduojamų veiklų. Kadangi apibendrintą informaciją pateiksime Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centrui, trumpą veiklos aprašymą ir kelias nuotraukas el. paštu prašome siųsti:

1-4 kl. – mokytojai D. Kosienei: Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

5-10 kl.–visuomenės sveikatos priežiūros specialistei L. Galinaitienei: laima.galinaitiene@gmail.com

 

AKCIJOS „KARTŲ DIENA“ ORGANIZAVIMO

REKOMENDACIJOS IR METODINĖ MEDŽIAGA

   Kiekviena   karta   yra   savaip   vertinga.   Mes   visi   turime skirtingas  vertybes  ir  tikslus,  atspindinčius  savą  laiką. Tik  pažinę vieni kitus patys tapsime supratingesni ir, gal būt, laimingesni.

   Akcija „Kartų diena“ – tai Lietuvos mokyklų bendruomenių akcija,  kurios  tikslas – kurti  ateitį,  atsigręžiant į  praeitį,  t.y. naudotis  galimybe suburti  skirtingų  kartų  atstovus  ir  taip stiprinti  mokyklos  bendruomenę, didinti šeimos  dalyvavimo  galimybes,  nes mokykloms labai reikalinga  papildoma parama, gerinti mokyklos emocinį  klimatą  ir  taip prisidėti  prie  sveiko gyvenimo vertybių puoselėjimo mokyklos bendruomenėje. Tai  būtų  nepaprasta  galimybė pasidalyti patirtimi,  išmintimi,  perduoti šeimos ir visuomenės gyvenimo tradicijas parodant, kad brandaus amžiaus piliečiai yra neatsiejama visuomenės  dalis. Be  to,  ir  vyresniems  žmonėms būtų įdomu  pamatyti, kaip  atrodo  šiandienos mokykla ir ką joje veikia vaikai.

   Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras  šalies mokyklose inicijuoja akciją „Kartų diena“ ir kviečia visas Lietuvos mokyklas atverti savo mokyklų duris kartų dialogui tarp vyresnių vietos bendruomenės ir mokinių šeimų.


KARTŲ POKALBIAI

„PRAĖJUSIOS ATEITIES DIENOS“

   Tikslas – skatinti supratimą ir pagarbą tarp jaunimo ir vyresnio amžiaus žmonių.

Siūlome akcijos „Kartų diena“ metu:

● Organizuoti pokalbių popietę, kurioje dalyviai dalytųsi savo prisiminimais apie laiką, praleistą  mokykloje,  santykius  su  mokytojais,  popamokinę  veiklą,  papasakotų, kaip  pasisuko gyvenimas palikus mokyklą. Vyresnės kartos atstovai galėtų duoti ir patarimų ateities kartoms. Pokalbius  ar  prisiminimus įrašyti    anksto,  gal  net  senolių  namuose ir  transliuoti renginio metu ar kitomis dienomis pertraukų metu, paskelbti mokyklos interneto svetainėje.

● Visiems kartu pažaisti žaidimą „Protų mūšis“, kuris ypač populiarus tarp jaunimo.

● Pakviesti renginio dalyvius į ekskursiją po mokyklą, juk vyresnės kartos atstovams įdomu pamatyti, kaip atrodo šiandienos mokykla ir kaip vaikai joje mokosi.

● Prisijaukinkime  savanorystės  idėją.  Vyresnio  amžiaus  žmonės neformaliame ugdyme, aplinkos bei gerbūvio tvarkyme, saugesnio kelio į mokyklą užtikrinime ir t.t.

METODINĖ MEDŽIAGA

Europos  vyresnių  žmonių  aktyvumo  ir  kartų solidarumo  himnas. Interneto prieiga:

https://www.youtube.com/watch?v=HdQeOS5t_PQ

Mokytojo TV. Interneto prieiga: https://www.youtube.com/watch?v=qzMFgy9LlJQ


SVEIKATAI PALANKIŲ ŠEIMOS

PATIEKALŲ RECEPTŲ KŪRIMAS

   Tikslas – kartų bendravimas keičiantis žiniomis ir patirtimi.

Siūloma akcijos „Kartų diena“ metu:

● Kurti  sveikatai  palankių šeimos  patiekalų  receptus. Kiekvienas klasės mokinys  kartu  su  šeimos  nariais  kuria sveikatai palankaus patiekalo receptą. Patiekalą reikia pagaminti,   aprašyti,   nufotografuoti ar   nufilmuoti.  Paruošto patiekalo receptas perduodamas artimiausiai  gyvenančiai klasės  draugo (-ės) šeimai.  Jie pagamina patiekalą pagal  gautą receptą, įvertina su šeima ir siūlo naują receptą kitai šeimai. Receptai keliauja iš šeimos į šeimą sudarydami estafetę. Pabaigoje iš visų receptų galima sudaryti receptų knygą ar receptų banką.

● Iš bendruomenės atneštų  rudens  gėrybių pagaminti  sveikatai  palankių patiekalų  ir organizuoti vaišes. Pavyzdžiui, kiekvienos klasės  mokiniai  kartu  su seneliais atsineša įvairių rūšių žalių daržovių, joms pagardinti skirtų padažų ir vaišina vieni kitus.

● Mokyklos valgykloje organizuoti įvairių daržovių ir vaisių sulčių spaudimą, kokteilių gaminimą pagal močiučių ir senelių receptus, juos kartu pagaminti ir pasivaišinti.

● Gali būti organizuojamos atviros technologijų pamokos, kuriose vyresniosios  kartos bendruomenės nariai gali pasidalyti ar pamokyti vaikus savo išbandytų sveikatai palankių patiekalų receptų.

METODINĖ MEDŽIAGA

1. Ką reikia žinoti apie vaisius ir daržoves. Interneto prieiga:

http://www.smlpc.lt/media/file/Skyriu_info/Metodine_medziaga/Lankst%20Ka%20zinai%20apie%20darzoves%20spausdinimui.pdf.

2.  R.Bartkevičiūtė, A.Barzda,  R. Stukas,  A.Abaravičius, J.Petkevičienė, J.Klumbienė.

Sveikos mitybos rekomendacijos (Metodinės rekomendacijos), Vilnius, 2010. Interneto prieiga: http://www.smlpc.lt/media/file/Skyriu_info/Metodine_medziaga/Sveikos_mitybos_rekomendacijos

_2010.pdf.


ATVERKIME SENĄ SKRYNIĄ

  Tikslas – perimti senolių sukauptą patirtį, puoselėti ir gerbti jų tradicijas ir papročius.

Siūloma akcijos „Kartų diena“ metu:

● Organizuoti  parodą,  kurios  metu ne  tik mokiniai, bet  ir  jų tėvai, seneliai ar  net proseneliai gali atsinešti ir parodyti, ką yra gražaus numezgę, nunėrę, išaudę, išsiuvinėję ar išdrožę, o jų darbus gali pristatyti vaikaičiai.

● Organizuoti senų nuotraukų parodą. Skrynioje gali būti ne tik rankdarbiai, bet ir senos fotografijos, kuriose atsispindi senesniųjų laikų gyvenimo būdas, nuotaikos, mados.

● Organizuoti senovinio kostiumo demonstravimą. Tai gali būti ne tik tautinio kostiumo, bet ir senesniųjų laikų kasdieninių ar šventinių drabužių demonstravimas, kuriame gali dalyvauti  ir  seni, ir jauni. Tam būtini ne tik atitinkami drabužiai, aksesuarai, bet ir jų pristatymas žodžiu.

● Organizuoti  senolių  įvairių  amatų  pamokėles vaikams  (senoliai  galėtų pamokyti jaunąją kartą kokių nors nesudėtingų darbelių).


KONKURSAS„LAIKO JUOSTA“

ARBA „KARTŲ DIALOGAS NUOTRAUKOSE“

Tikslas –atskleisti skirtingas kartų dialogo formas.

Siūloma akcijos „Kartų diena“ metu:

● Organizuoti fotografijų konkursą ir parodą, kur per fotografiją būtų ieškoma  bendro jungiamojo ryšio tarp kartų, kur nuotraukos atsispindėtų skirtingų kartų nuotaikas.

● Kviečiame akcijos   dalyvius fotografijų ar   vien   tekstu parengti savo  šeimos genealoginį medį. Schema „Šeimos medis“ pridedama prie šių rekomendacijų, ją galima spalvinti, puošti. Siūloma organizuoti klasėse, mokykloje genealoginių medžių parodą, vėliau parsinešti juos į namus.

● Parodos atidaryme ar aptarime savo gyvenimo įspūdingiausias nuotraukas ar šeimos medžius gali pristatyti įvairių kartų atstovai.  


 

PADĖKOS DIENA „AČIŪ UŽ...“

Siūloma akcijos „Kartų diena“ metu:

● Parašyti padėkos laišką, ketureilį pagyvenusiems žmonėms arba mokyklos mokytojams, kitiems darbuotojams.

● Pasidalyti kokia miela   smulkmena (padėkos laišku, atvirute ir pan.).

● Pasakyti „ačiū“ už šypseną, už gerą žodį, už pagalbą, už... Juk kasdien sutinkame daug malonių ir padėkos vertų žmonių!



Paieška

fondu programa

pirmokupriemimasirkt

Informacija apie COVID-19

Rekomendacijos, patarimai, prevencijos priemonių taikymas dėl naujojo koronaviruso (COVID -19).

Sekite naujienas Sveikatos  apsaugos ministerijos svetainėje:

coronaiconKorona stop

Bendros rekomendacijos

Ikimokyklinis ugdymas

Pradinis ugdymas

Pagrindinis ir vidurinis ugdymas

Neformalusis vaikų švietimas

docInformacija Tėveliams

 

Orai Raseiniuose

Raseiniai

°C
Atmosferos slėgis hPa
Vėjo stiprumas: m/s
Vėjo kryptis:

Atostogų garso takelis