Vilniaus g. 11, LT-60180 Raseiniai
Elektroninis paštas Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Tel. (8 428) 52 167

Raseinių Viktoro Petkaus pagrindinės mokyklos „Jaunųjų gidų“ būrelio nariai su geografijos mokytoja Vijoleta Sabaliauskiene ir gamtos mylėtojai su biologijos mokytoja Rasa Vaišviliene gegužės 8 dieną dalyvavo šventiniame Europos dienos paminėjime ,,Europos ateitis – tvari aplinka“, kurį organizavo Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešoji biblioteka (projekto autorė ir renginio kuratorė  – informacijos skyriaus vedėja Edita Sprauniūtė – buvusi mūsų mokyklos mokinė).

Gegužės 9-oji –  Europos diena, simbolizuojanti Europos taiką ir vienybę. 2015-ieji – Europos metai vystymuisi. Vienas iš Tūkstantmečio vystymosi tikslų – užtikrinti aplinkosauginį tvarumą. Šios temos aktualizavimui ir buvo skirtas Europos dienos paminėjimas Raseiniuose.

Šventė prasidėjo Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešojoje bibliotekoje akcija „Svajonių balionai“: užrašyk savo svajonę - palinkėjimą Europai! Popiet, 13 val., raseiniškiai buvo pakviesti į parodos „Europietiški iššūkiai gamtosaugai“ atidarymą.

Susirinkusieji turėjo galimybę susipažinti su stambiausiais aplinkosauginiais projektais Raseinių rajone, kurie įgyvendinti 2007-2013 metų Europos Sąjungos struktūrinės paramos laikotarpiu. Juos išsamiai pristatė Raseinių rajono savivaldybės Ekonomikos ir ūkio departamento direktorė Indrė Antanaitienė.

Buvusi ilgametė biologijos mokytoja, Raseinių garbės pilietė, daugiametė gamtos mylėtojų klubo „Atžalėlė“ vadovė Danutė Janina Bajorinaitė parengė ir supažindino su paroda „Europietiški iššūkiai gamtosaugai“ bei pasidalijo prisiminimais apie savo ilgametę veiklą, susijusią su biologijos ir aplinkosaugos žinių sklaida, išleistas knygas bei kartu su moksleiviais nuveiktus darbus.

Po parodos pristatymo visi, pageidaujantys pasidžiaugti pavasarine Dubysos pakrančių gamta, sužinoti, kaip ji tvarkoma Europos Sąjungos lėšomis, dalyvavo išvykoje Dubysos regioninio parko keliais. ,,Jaunieji gidai“ galėjo susipažinti su profesionalia gide – regioninio parko vyr. kultūrologe Laimute Pečkaitiene, kuri su savo kolege - vyr. kraštotvarkininke Raimonda Kunciene vedė ekskursiją po parką. Ekskursijos dalyviai pabuvojo prie aukščiausio ir ilgiausio Lietuvoje Lyduvėnų tilto, Danutės piliakalnio, Danutės ašarų šaltinėlio. L. Pečkaitienė neleido nuobodžiauti:  pasakojo istorijas, supažindino su augalais, įtraukė į žaidimą apie Danutės piliakalnio legendą.

R. Kuncienė išsamiai supažindino su Europos Sąjungos remiamais projektais, kuriuos įgyvendino Dubysos regioninis parkas. Turėjome galimybę savo akimis išvysti turizmui pritaikytas poilsio zonas Lyduvėnuose bei Maironyse. Regioninio parko planuose  –  nauji projektai: apžvalgos bokštas, lankytojų centras Kaulakiuose, vandens turizmo trasos plėtra, poilsiavietės, stovyklavietės ir kt.

Žmonės turi galimybę pabūti sutvarkytuose, saugomuose gamtos kampeliuose, kuriuose, kaip pabrėžė        R. Kuncienė, svarbus lankytojų elgesys, dažnai, deja, ne visada draugiškas aplinkai.

Kviečiame visus būti tikrais europiečiais ir tausoti gamtą, kad joje būtų malonu ilsėtis. Taip pat kviečiame susipažinti su paroda „Europietiški iššūkiai gamtosaugai“, iki gegužės 29 d. eksponuojama Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešojoje bibliotekoje, taip pat įsijungti į skaitmeninio nuotraukų albumo „ES parama Raseinių rajone“ kūrimą ( detalesnė informacija www.raseiniai.rvb.lt).

„Jaunųjų gidų“ būrelio narės Monika Čepulytė ir Ramunė Kulikauskaitė


 

Paieška

fondu programa

pirmokupriemimasirkt

Informacija apie COVID-19

Rekomendacijos, patarimai, prevencijos priemonių taikymas dėl naujojo koronaviruso (COVID -19).

Sekite naujienas Sveikatos  apsaugos ministerijos svetainėje:

coronaiconKorona stop

Bendros rekomendacijos

Ikimokyklinis ugdymas

Pradinis ugdymas

Pagrindinis ir vidurinis ugdymas

Neformalusis vaikų švietimas

docInformacija Tėveliams

 

Orai Raseiniuose

Raseiniai

°C
Atmosferos slėgis hPa
Vėjo stiprumas: m/s
Vėjo kryptis:

Atostogų garso takelis