Vilniaus g. 11, LT-60180 Raseiniai
Elektroninis paštas Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Tel. (8 428) 52 167

Vasaros pradžioje Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centre (LMNŠC) vyko Tarptautinio projekto „Paukščių palydos“ III etapo jaunųjų ornitologų mokslinė konferencija. Visi šios respublikinės konferencijos nugalėtojai spalio 3–6 dienomis buvo pakviesti į IV etapą – mokymus Vokietijoje, gamtinio ir ekologinio švietimo įstaigose ir saugomose teritorijose. Kelionėje dalyvavo 40 mokinių ir jų mokytojų iš visos Lietuvos. Tarp geriausiųjų patekome ir mes, 8 a klasės mokinės, Kornelija Vaišvilaitė ir Laura Kilkiūtė. Mus lydėjo vyresnioji biologijos mokytoja Rasa Vaišvilienė.

Kelionės programa buvo turininga ir įtempta. Pačioje kelionės pradžioje aplankėme Okeanijos ir jūrų muziejų Štralzunde, kuriame galėjome pažinti jūrų ir vandenynų biologinę įvairovę.

Kitas kelionės taškas – kaimas Groß Mohrdorf, kuriame įsikūręs visoje šalyje garsus Vokietijos  gervių informacijos centras. Jame mus maloniai pasitiko centro vadovas Dr. Günter Nowald, vienas žymiausių gervių specialistų pasaulyje. Pagrindinė mūsų kelionės užduotis buvo susipažinimas su gervių gyvenimu, todėl dalyvavome net 6 valandų trukmės praktiniame šių paukščių pažinimo seminare, kurio metu daug sužinojome apie gervių ir kitų paukščių migraciją, specifines buveines, jų apsaugą. Taip pat stebėjome gerves laukuose, pelkėse, o, nakčiai artėjant, persikėlėme į Europos Baltijos jūros (salų) priekrantėje esančią Riugeno salą, į kurią nakvoti parskrenda tūkstančiai paukščių.

 

Šeštadienį išvykome į didžiausią Vokietijoje biosferos rezervatą Schorfheide-Chorin.  Aplankėme vieną jo padalinį – darbui su mokiniais ir mokytojais skirtą centrą. „Blumberger Mühle“. Beveik visą dieną praleidome su centro jaunimo reindžere Elfi Laack, kuri vedė mokomuoju gamtos taku, pristatė Centro ekspozicijas ir žaliąsias edukacines erdves. Antroje dienos pusėje Elfi lydimi išvykome į seną bukų mišką Buchenwald Grumsin. Prieš mūsų akis atsivėrė neįprastas vaizdas – medžių kamienai buvo baltos spalvos! Tokių medžių Lietuvoje nėra. Kelionę baigėme bendra nuotrauka prie tylaus miško ežero.

Visos kelionės metu mus lydėjo Lietuvos edukologijos universiteto profesorius Petras Kurlavičius, organizavęs pagrindinę mokomąją programą Vokietijoje bei vedęs paukščių pažinimo pamokas. Užregistruotos 67 paukščių rūšys, iš viso pastebėta daugiau kaip 15000 paukščių.

Esame iš tiesų labai laimingos, kad galėjome vykti į tokią kelionę, patirti tiek daug nepamirštamų įspūdžių. Nuoširdus ačiū mus ruošusiai konferencijai ir lydėjusiai kelionėje mokytojai Rasai Vaišvilienei. Mes ne tik turėjome galimybę pasigrožėti nuostabia Vokietijos gamta, dalyvauti viktorinose, konkursuose ir mokytis atpažinti sparnuočius, bet ir atsipalaiduoti linksmame draugų, vadovų būryje nuo pabodusios kasdienybės.

Laura Kilkiūtė, 8 a klasės mokinė


Paieška

fondu programa

pirmokupriemimasirkt

Informacija apie COVID-19

Rekomendacijos, patarimai, prevencijos priemonių taikymas dėl naujojo koronaviruso (COVID -19).

Sekite naujienas Sveikatos  apsaugos ministerijos svetainėje:

coronaiconKorona stop

Bendros rekomendacijos

Ikimokyklinis ugdymas

Pradinis ugdymas

Pagrindinis ir vidurinis ugdymas

Neformalusis vaikų švietimas

docInformacija Tėveliams

 

Orai Raseiniuose

Raseiniai

°C
Atmosferos slėgis hPa
Vėjo stiprumas: m/s
Vėjo kryptis:

Atostogų garso takelis