Vilniaus g. 11, LT-60180 Raseiniai
Elektroninis paštas Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Tel. (8 428) 52 167

Gegužės 3 d. Vilniuje Goethe’s institute vykusiame konkurso „Vokiečių kalba smalsiems tiksliukams“ finale stipendiją vasaros kursams Vokietijoje iškovojo Raseinių Viktoro Petkaus pagrindinės mokyklos moksleivis Titas Simanavičius.

Šiais mokslo metais Goethe‘s institutas jau trečią kartą organizavo konkursą moksleiviams, besimokantiems vokiečių kalbos ir norintiems atrasti įdomių dalykų tiksliųjų bei gamtos mokslų srityse. Konkursas vyko Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje ir Čekijoje.

Į respublikinį finalą buvo pakviesti gabiausieji šešių projektų autoriai - 9 –11-tų  klasių moksleiviai - iš Raseinių, Panevėžio, Molėtų ir Vilniaus. Finale žiūrovai ir komisijos nariai galėjo stebėti, kaip gaminamas karštas ledas, sužinoti, kokia svarbi triukšmo įtaka žmogaus organizmui ir daug kitų įdomių dalykų. Nors projektai buvo pristatinėjami lietuvių kalba, smalsūs tiksliukai drąsiai atsakinėjo į svečio iš Vokietijos ambasados p. Herberto Schmitterio ir Goethe‘s instituto vadovės p. Johannos M. Keller vokiškai užduodamus klausimus, tarsi patvirtindami, kad moksleiviams svarbu praktiškai panaudoti ir antrosios užsienio kalbos žinias. P. Herbertas Schmitteris savo sveikinimo kalboje pabrėžė, kad vokiečių kalba yra ne tik 100 milijonų Europos gyventojų gimtoji kalba, bet ir svarbi kultūros bei mokslo kalba tarptautinėje arenoje. Studijos, darbas, verslas, kultūriniai mainai – tai priežastys, skatinančios milijonus žmonių visame pasaulyje mokytis vokiečių kalbos.

Geriausiais darbais buvo pripažinti Molėtų gimnazijos devintokės Barboros Dranseikaitės tiriamasis darbas „Muzika prieš stresą“ ir Tito Simanavičiaus iš Raseinių V. Petkaus pagrindinės mokyklos „Šelmeninių kregždžių biologijos ir populiacijos įvertinimas Raseinių raj. Trakinių km.“ Jaunasis biologas vykdo tęstinį projektą, jau dvejus metus stebėdamas ir aprašydamas šelmeninių kregždžių populiaciją savo gimtojo kaimo teritorijoje. Tyrimų duomenis 2011 m. Titas jau yra pristatęs Europos Sąjungos jaunųjų mokslininkų konkurso nacionalinio etapo I ture, pranešimą su papildytais naujais duomenimis jis ruošiasi taip pat pristatyti tarptautiniame projekte „Paukščių palydos“, vyksiančiame šiais metais. Titas susirūpinęs, kad pastaraisiais dešimtmečiais Lietuvoje perinti šių paukščių populiacija mažėja.

Konkurso nugalėtojų laukia dviejų savaičių vasaros kursai Getingene kartu su smalsiais tiksliukais iš kitų Europos šalių. Abu nugalėtojai be galo džiaugiasi pagrindiniu prizu, nes tai, pasak jų, puiki proga susipažinti su Vokietijos ir kitų šalių jaunaisiais tyrėjais, o „galimybė gyvai bendrauti yra tiesiausias kelias į geresnius vokiečių kalbos įgūdžius.“

Konkursas Vokiečių kalba smalsiems tiksliukams skirtas jauniems 15-18 metų amžiaus „tyrinėtojams“, gyvenantiems Latvijoje, Lietuvoje, Estijoje, Lenkijoje arba Čekijoje. Konkursas susideda iš dviejų etapų: pirmajame etape moksleiviai atsakinėja į internete vokiškai pateiktus viktorinos klausimus apie Vokietijos mokslo pasiekimus, vėliau konkurso dalyviai pristato savo tyrimų projektą iš tiksliųjų bei gamtos mokslų srities. 2013/2014 mokslo metams planuojamas naujas Vokiečių kalba smalsiems tiksliukams  konkursas.

Daugiau informacijos: Regina Mačiuitienė, vokiečių kalbos kursų ir egzaminų programų koordinatorė

 

www.goethe.de/lietuva/hk

www.facebook.com/GoetheInstitutLitauen

 

 

Paieška

fondu programa

pirmokupriemimasirkt

Informacija apie COVID-19

Rekomendacijos, patarimai, prevencijos priemonių taikymas dėl naujojo koronaviruso (COVID -19).

Sekite naujienas Sveikatos  apsaugos ministerijos svetainėje:

coronaiconKorona stop

Bendros rekomendacijos

Ikimokyklinis ugdymas

Pradinis ugdymas

Pagrindinis ir vidurinis ugdymas

Neformalusis vaikų švietimas

docInformacija Tėveliams

 

Orai Raseiniuose

Raseiniai

°C
Atmosferos slėgis hPa
Vėjo stiprumas: m/s
Vėjo kryptis:

Atostogų garso takelis