Vilniaus g. 11, LT-60180 Raseiniai
Elektroninis paštas Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Tel. (8 428) 52 167

3Kaip ir kiekvienais metais, spalio 2 dieną, tūkstančiai žmonių iš keliasdešimt valstybių šį savaitgalį stebėjo ir registravo paukščius visoje Europoje. Ir aš išsiruošiau į šį nuostabų renginį. Rinkomės prie žuvininkystės tvenkinių Gabšių kaime. Kaip Dubysos regioninio parko direktorius V. Kilčauskas sakė-į „paukštingiausią“ vietą Raseinių rajone. Mus pasitiko Dubysos regioninio parko direktorius, biologijos mokytoja Rasa, ornitologas Antanas Kasparavičius, atvyko jaunųjų gamtos mylėtojų ir iš kitų mokyklų. Vygantas Kilčauskas supažindino su stebėjimo taisyklėmis ir visi patraukėme į nedidelę kelionę. Žvalgėmės ir ieškojome trumpam prieš ilgą kelionę apsistojusių pasimaitinti (prie vandens, laukuose) ar dangumi keliaujančių paukščių. Stebėjimus fiksavome paruoštoje lentelėje. Iš viso per tris stebėjimo valandas suskaičiavome 3000 paukščių, atpažinome 44 paukščių rūšis. Daugiausiai matėme Didžiųjų ančių - 1200, pempių - 720, kirų- 380. Šiuos paukščius pažinome beveik visi. Padedant ornitologams, pažinome daug kitų paukščių rūšių. Aš pirmą kartą išgirdau Žilosios anties pavadinimą. Labai džiaugėmės tie, kurie nepaskubėjome namo, gana iš arti pamatėme Jūrinį erelį. Stebėjome plika akimi, pro žiūronus ir teleskopus. Kad lengviau būtų atpažinti, naudojomės iliustruotomis knygomis, klausėme patarimo suaugusiųjų.

Labai džiaugiuosi šeštadienio išvyka, buvo puiki galimybė pamatyti, pažinti ne tik daug paukščių. Mokytoja parodė ir supažindino su rudenį žydinčiais augalais bei sutiktais drugiais ir kitais smulkiais gyvūnais. Tiesiog turėjome nuostabią galimybę dar vieną dieną praleisti rudenėjančioje gamtoje. Šiemet Euro Birdwatch koordinavimo centro vaidmenį atlieka Birdlife Slovakia (Slovakijos ornitologų draugija), į kurią suplauks visų šalių (ir mūsų ) anketų duomenys, o vėliau visuomenei bus pristatyti apibendrinti rezultatai.

Neformaliojo švietimo užsiėmimo „Gamtos pėdsekiai ir gidai“ narė Jolita Paukštytė

                                

 

Paieška

fondu programa

pirmokupriemimasirkt

Informacija apie COVID-19

Rekomendacijos, patarimai, prevencijos priemonių taikymas dėl naujojo koronaviruso (COVID -19).

Sekite naujienas Sveikatos  apsaugos ministerijos svetainėje:

coronaiconKorona stop

Bendros rekomendacijos

Ikimokyklinis ugdymas

Pradinis ugdymas

Pagrindinis ir vidurinis ugdymas

Neformalusis vaikų švietimas

docInformacija Tėveliams

 

Orai Raseiniuose

Raseiniai

°C
Atmosferos slėgis hPa
Vėjo stiprumas: m/s
Vėjo kryptis:

Atostogų garso takelis