Vilniaus g. 11, LT-60180 Raseiniai
Elektroninis paštas Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Tel. (8 428) 52 167

        

4 Rugsėjo 23-ioji – Lietuvos žydų genocido aukų atminimo diena. 1943 m. rugsėjo 23 d. buvo likviduotas Vilniaus getas. Šiais metais minime 80-ąsias metines nuo Holokausto pradžios Lietuvoje, kuomet 1941 metais, liepos–gruodžio mėnesiais, buvo išžudyta didžioji dalis Lietuvoje gyvenusių žydų. Ši diena minima ir Raseinių Viktoro Petkaus progimnazijoje.

Paraginti istorijos mokytojų ir progimnazijos bibliotekininkių, mokiniai dalyvavo pilietinėje iniciatyvoje „Atminties kelias“. Šią dieną buvo vedamos istorijos pamokos, užsiėmimai bibliotekoje, kurių metu mokiniai susipažino su vietos žydų bendruomenės istorija, tradicijomis, išlikusiu kultūros paveldu. Šia iniciatyva siekiama, kad mokiniai žinotų apie Lietuvoje gyvenusią gausią žydų bendruomenę (iki Antrojo pasaulinio karo Lietuvoje gyveno apie 215.000–220.000 žydų) ir suvoktų Holokaustą mastą tiek Lietuvoje, tiek nacių okupuotoje Europoje Antrojo pasaulinio karo metu. Svarbu, kad mokiniai suvoktų, jog masinis žydų žudymas nėra vien Paneriai, Kauno IX fortas – masinių žudynių vietų Lietuvoje yra daug. Džiugu, kad mokiniams svarbi ši tema, jie nėra abejingi.

Minėdami Lietuvos žydų genocido aukų dieną mokiniai prisiminė Holokausto istoriją, pagilino žinias apie Lietuvoje ir Raseinių krašte gyvenusią žydų bendruomenę, jos kultūros savitumą, susipažino su muziejininkės L. Kantautienės sudaryta knyga „Raseinių krašto žydai“, buvo skaitomos ištraukos iš šios knygos, rodomos skaidrės. Progimnazijos bibliotekoje šiuo metu veikia informacinė paroda „Nuotraukose išsaugoti veidai“, skirta Lietuvos Žydų genocido dienai paminėti, parengtas stendas Raseinių krašto žydams atminti. Parodos eksponatais ir skaidrėmis dalijasi Raseinių krašto istorijos muziejus. Daugelis mokinių suvokė, kaip svarbu ugdytis pagarbą žmogaus teisėms bei toleranciją kitų tautų, kito tikėjimo žmonėms.

Dėkojame Raseinių krašto istorijos muziejininkei Linai Kantautienei už bendradarbiavimą.

Bibliotekininkė Henrika Gailienė

                                

 

Paieška

fondu programa

pirmokupriemimasirkt

Informacija apie COVID-19

Rekomendacijos, patarimai, prevencijos priemonių taikymas dėl naujojo koronaviruso (COVID -19).

Sekite naujienas Sveikatos  apsaugos ministerijos svetainėje:

coronaiconKorona stop

Bendros rekomendacijos

Ikimokyklinis ugdymas

Pradinis ugdymas

Pagrindinis ir vidurinis ugdymas

Neformalusis vaikų švietimas

docInformacija Tėveliams

 

Orai Raseiniuose

Raseiniai

°C
Atmosferos slėgis hPa
Vėjo stiprumas: m/s
Vėjo kryptis:

Atostogų garso takelis