Vilniaus g. 11, LT-60180 Raseiniai
Elektroninis paštas Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Tel. (8 428) 52 167

vieversys godaSniegas pamažu mažėja,

Oras vis daugiau šiltėja,

Vyturėli, pranašėli,

Skrisk namolio lyg pašėlęs.

Pijus, 6a kl.

Vasario 24 dieną jaunieji mokyklos gamtininkai minėjo Vieversio dieną- pirmojo į tėviškę pargrįžtančio paukščio, pavasario šauklio, dieną. Mokiniai pasidalijo turimomis žiniomis apie Dirvinį vieversį (Alauda arvensis), žiūrėjo filmukus, klausėsi vieversio giesmės įrašo. Aštuntos 8b klasės mokinė Gabrielė, pristatė sistematinę Dirvinio vieversio padėtį, biologiją, paplitimą. 6a klasės mokinys Pijus sukūrė eilėraštuką ir parodė vieversio nuotrauką, darytą praeitą pavasarį. 7c klasės mokinė Goda nupiešė vieversėlį. 8a klasės mokinė Gabija papasakojo apie vieversio reikšmę žmogaus gyvenime. Vieversėlio sugrįžimas pranašauja apie jau visai čia pat esantį pavasarį, artėjančią šviesą bei atgimstančią gamtą. Senoliai tikėjo, jog vieversiui pavėlavus parskristi į savo šventę, pavasaris bus ankstyvas, šiltas, o ankstus paukštelio parskridimas praneš mums apie ilgai užsitęsusį bei žvarbų pavasarį. Tautosakoje vieversys vadinamas lietuvių artojų draugu bei nuolatiniu palydovu, džiuginančiu juos savo čirenimu, jis taip pat laikomas atgimimo, jaunatviškumo simboliu, savo balseliu žadinančiu gamtą. Pati Vieversio diena apipinta gausybe prietarų:

                       Jei moterys šią dieną šukuojasi plaukus – vištos vasarą iškapstys daržus;

                       Jei per Vieversio dieną sijojami miltai – pasėlius užpuls amaras;

                       Jei kas norėjo būti visus metus greitas – tądien du kartus bėgdavo aplink trobą, į kaimo galą ir atgal.

Pavasario ženklų virtinė – pumpurų brinkimas, iš žiemos miego bundantys gyvūnai, upelio tekėjimas – pamažu ima griauti taip ilgai žiemos statytus sniego rūmus... Sugrįžęs vieversėlis ausims maloniais skambesiais bei melodijomis mūsų išsiilgtoms, saulėtoms pavasario dienoms prideda naujų spalvų... Pajutę atgimimu alsuojantį pavasarį mes vis daugiau laiko praleidžiame gamtoje, bandome atpažinti naujus, dar nematytus gamtos atspalvius, žvelgiame į besistiebiantį, Saulės šviesos ištroškusį žiedelį ir tuomet galutinai suprantame, jog tamsiausia jau praeityje! Visi galime prisidėti prie gražesnio šio metų laiko kūrimo, iškeldami į savo namų kiemus inkilus, kasdien paberdami mažiesiems savo draugams – sparnuočiams – nesūdytų sėklų, grūdų ar kruopų. Visiems gražios Vieversio dienos, nuotaikingo ir malonaus pavasario! Šiais metais vieversys grįžo net nesulaukęs savo dienos, pirmieji ornitologų pastebėti buvo prie Klaipėdos, pamaryje, vasario 20 d. Stebėsime, ar tikrai pavasaris bus ilgas ir atšiaurus!

Pasiklausykite vieversio, kitaip dar ornitologų vadinamo Dirviniu vieversiu, čirenimo: https://www.youtube.com/watch?v=TlYZBYevE_0

 

     „Gamtos pėdsekiai ir gidai“ būrelio narė Gabija Kvietkutė, 8a klasė



Paieška

fondu programa

pirmokupriemimasirkt

Informacija apie COVID-19

Rekomendacijos, patarimai, prevencijos priemonių taikymas dėl naujojo koronaviruso (COVID -19).

Sekite naujienas Sveikatos  apsaugos ministerijos svetainėje:

coronaiconKorona stop

Bendros rekomendacijos

Ikimokyklinis ugdymas

Pradinis ugdymas

Pagrindinis ir vidurinis ugdymas

Neformalusis vaikų švietimas

docInformacija Tėveliams

 

Orai Raseiniuose

Raseiniai

°C
Atmosferos slėgis hPa
Vėjo stiprumas: m/s
Vėjo kryptis:

Atostogų garso takelis