Vilniaus g. 11, LT-60180 Raseiniai
Elektroninis paštas Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Tel. (8 428) 52 167

       ETNO www Uzgaveniu-turas 538x358-2  Viena koja įžengę į vasarį, stebime besitęsiantį, užburiantį snaigių šokį, sėdėdami klausomės monotoniškų laikrodžio dūžių, apmąstome žiemos iššūkius, negandas bei sėkmes. Galime pasidžiaugti šia žiema, kuri mus džiugina magišku grožiu – atrodytų, jog dėl užklupusios pandemijos sukeltų nemalonumų gamta mūsų pagailėjo ir apdovanojo baltąja žiemos pasaka. Žodis „vasaris“ primena vasarą... Gal tai ženklas, jog tai jau paskutinis žiemos mėnuo? Gal tai ženklas, kad pavasaris ir vasara visai ne už kalnų? Ši balta žiemos pasaka neišvengiamai baigsis, netrukus mes minėsime žiemos išvarymo šventę – Užgavėnes.

         Užgavėnės – žiemos šventė, simbolizuojanti žiemos išvarymą, siekiant prišaukti pavasarį. Šventė žavi liaudiško humoro grožiu ir kūrybingumu: šią linksmą dieną persirengiama nekasdieniais drabužiais, daug ir sočiai valgoma, šokama, dainuojama. Tikriausiai dažnam Užgavėnės asocijuojasi su persirengėliais, kaukėmis, blynais, Lašininio ir Kanapinio kova, Morės deginimu, bet šiais metais teks atsisakyti daugumos šių seniai į kraują įaugusių papročių... Tačiau, nepaisant liūdnų aplinkybių, ši šventė jokiu būdu netaps prastesnė už ankstesniąsias – paprasčiausiai ji bus kitokia. Galbūt ši netgi bus įsimintinesnė už praėjusias? Juk mes esame lietuviai – graži, linksma, kūrybinga ir puikų humoro jausmą turinti tauta! Todėl ir šią žiemą švęskime virsmo šventę, nes tai laikas, kai primenamas žmogaus ir žemės žadinimas. Visi papročiai, kurių buvo laikomasi per šią šventę – drebinimas, stuksenimas į žemę, šūkavimas, laistymasis vandeniu, baladojimasis,  – reiškia viena: tai yra pažadinimas paties žmogaus esmės. Stuksenkime į žemę, šūkaukim, baladokimės, juokaukime, skaniai ir sočiai valgykim ir laukim pavasario!

         Žiemos išvarymas kelia dvejopas nuotaikas – vis dar norėtųsi pasidžiaugti žiema, pabūti snaigių sūkuryje, tačiau mes turime su ja atsisveikinti ir pasitikti atgyjančias medžių šakas, žaliai benusidažančią žolę, į dangų besistiebiantį mažą šalpusnio žiedelį... Užgavėnių dieną, atsisveikinę su šalčiu, tamsa, pasitiksime naują, kupiną šviesos bei šilumos pradžią, priartėsime prie gamtos atgimimo... Visiems gražios, nuotaikingos likusios žiemos, jaukių bei saugių Užgavėnių!

         Jaunosios žurnalistės-Gabija, Emilija, Julija J.


Paieška

fondu programa

pirmokupriemimasirkt

Informacija apie COVID-19

Rekomendacijos, patarimai, prevencijos priemonių taikymas dėl naujojo koronaviruso (COVID -19).

Sekite naujienas Sveikatos  apsaugos ministerijos svetainėje:

coronaiconKorona stop

Bendros rekomendacijos

Ikimokyklinis ugdymas

Pradinis ugdymas

Pagrindinis ir vidurinis ugdymas

Neformalusis vaikų švietimas

docInformacija Tėveliams

 

Orai Raseiniuose

Raseiniai

°C
Atmosferos slėgis hPa
Vėjo stiprumas: m/s
Vėjo kryptis:

Atostogų garso takelis